Úrkút SK
slide 1 slide 2 slide 3

CzahaDaniel.jpg SzaboGergo.jpg

Partnereink

 

Leier


 

Bakony Kerékpár Sport

Úrkúti Sportkör

Településünk a Déli Bakony szívében, a Kab-hegy északi lábánál, gyönyörű hegyekkel körülölelt vidéken 400-450 m tengerszint feletti magasságban fekszik, lakóinak száma 2300 fő.

Az első sporttal - elsősorban a labdarúgással - kapcsolatos időpont a település életében az 1928-as év, ugyanis ekkor alakult meg a helyi mangánbánya égisze alatt az első helyi futballcsapat, az időszak szokásaihoz híven leventecsapatként.

A II. világháború után - miközben a bánya államosítása természetesen megtörtént - az újra előtérbe került csapat "Úrkúti Bányász" név alatt folyamatosan a megyei 1. osztályban, erős középcsapatként szerepelt. A mérkőzéseket akkoriban a falu Garab nevű településrészén, egy ősgyepes területen bonyolították le, sok-sok legendás összecsapással.

Újabb mérföldkő csapatunk életében 1972 ősze, amikor egy új sportpálya került átadásra, öltözővel, zuhanyzóval, a kor kihívásainak megfelelően! Ez már egy modernebb eljárással készült, ámde salakos fedésű játéktér volt, melynek avatójára az NBI-es Tatabánya Bányász - mint a legmagasabb nívójú bányászcsapat - kapott meghívást.

Az 1986-os év sötét korszak volt a falu sportéletében, ugyanis az egész országra érvényes gazdasági recesszió a mangán bányászatot is erősen érintette. Ennek eredményeként a megszorítás első lépcsőjeként a labdarúgás szenvedte kárát: megszűnt a dotáció, az Úrkúti Bányász - szerencsére csak időlegesen - megszűnt létezni. 

A rendszerváltás után 1993-tól egy agilis testnevelő tanár - Takács Nándor - és helyi fiatalok kezdeményezésére Úrkúti Sportkör néven újra él a labdarúgás! Sőt, nemcsak él, virágzik, hiszen 1995-ben a már füvesített pályán 1200 néző előtt a győri Rába ETO csapatával megvívott találkozóval kezdetét vette csapatunk menetelése. A legalsó (körzeti) osztálytól indulva, minden évben egy lépcsővel feljebb küzdve magunkat, 1997-ben már a megye legjobb csapatai között találhatjuk a gárdát. A középmezőny oszlopos tagjaként szerepeltünk az első években, majd az 1999/2000 szezonban a harmadik, 2002/2003-ban második, 2003/2004-ben pedig megyei bajnok lett a csapat. Sajnos az anyagi gondok - befektetők hiánya, a magasabb osztály nagyobb költségei - miatt az NBIII-as tagságot nem tudtuk vállalni, továbbra is a megyei első osztályban maradtunk, továbbá 2005 őszén a Magyar Kupában a 3. fordulóban csak a Szombathelyi Haladás tudta megállítani csapatunkat Úrkúton, több mint 600 néző előtt. Az utánpótlásunk erejét hivatott megmutatni az ifjúsági csapat eredményessége is. A 2001/2002 és a 2004/2005 években bajnoki címet, valamint a többi évben is dobogós helyezést értünk el. Tehetségekből sem szenvedünk hiányt - ezt támasztja alá, hogy serdülő csapataink folyamatosan fel tudják venni a versenyt magasabban jegyzett ellenfeleinkkel -, hiszen sok labdarúgót adtunk a környező NB-s bajnokságok csapatainak. A teljesség igénye nélkül kiragadott példa: Novák Antal - Bakony Vegyész TC (NBII), Horváth Miklós - Veszprémi SC (NBI), Brenn Péter - Videoton SC (NBI), Tróbert Attila - Zalaegerszegi TE (NBI Junior).

Fiatalok lendületben - Sportélet Úrkúton

Egyesületünk 2012-ben eredményesen szerepelt az Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság Fiatalok Lendületben (FLP) névvel kiírt pályázatán. A sikerrel beadott projekt témája az úrkúti sportélet történetének és jelenlegi helyzetének bemutatása volt.

Bővebben

A bajorországi Ingenried település sportolóit látta vendégül egyesületünk

Folytatva a hagyományt két év elteltével ismét nálunk jártak  német vendégeink. 

Bővebben

Nyaralás Horvátországban

Részletes tájékoztató horvátországi nyaralásunkról.

Bővebben

Emlékmérkőzés

Az ÚRKÚT SK harmadik helyen végzett a tavaly novemberben elhunyt klubelnök, Tenk Csaba emlékére rendezett focitornán.

Bővebben

Méltó emlékhelyet az elnöknek! - Úrkúton a Haladás

A május 16-án rendezendő emléktornával kapcsolatban "Emlékhelyet szeretnének az elhunyt elnök tiszteletére" címmel cikk jelent meg a Naplóban.

Bővebben

Partnereink

 

Éltető Balaton-Felvidékért


Éltető Védjegy


 

Balaton-Felvidéki Túra


 

Üzletek


 

Termékkatalógus


 

Turisztikai ajánló

 
Copyright © 2011 - Minden jog fenntartva - Úrkút SK