Úrkút SK
slide 1 slide 2 slide 3

MilkovicsMate.jpg SzalaiSzabolcs.jpg

Partnereink

 

Leier


 

Bakony Kerékpár Sport

Klubtörténet

Településünk a Déli Bakony szívében, a Kab-hegy északi lábánál, gyönyörű hegyekkel körülölelt vidéken 400-450 m tengerszint feletti magasságban fekszik, lakóinak száma 2300 fő.

Az első sporttal - elsősorban a labdarúgással - kapcsolatos időpont a település életében az 1928-as év, ugyanis ekkor alakult meg a helyi mangánbánya égisze alatt az első helyi futballcsapat, az időszak szokásaihoz híven leventecsapatként.

A II. világháború után - miközben a bánya államosítása természetesen megtörtént - az újra előtérbe került csapat "Úrkúti Bányász" név alatt folyamatosan a megyei 1. osztályban, erős középcsapatként szerepelt. A mérkőzéseket akkoriban a falu Garab nevű településrészén, egy ősgyepes területen bonyolították le, sok-sok legendás összecsapással.

Újabb mérföldkő csapatunk életében 1972 ősze, amikor egy új sportpálya került átadásra, öltözővel, zuhanyzóval, a kor kihívásainak megfelelően! Ez már egy modernebb eljárással készült, ámde salakos fedésű játéktér volt, melynek avatójára az NBI-es Tatabánya Bányász - mint a legmagasabb nívójú bányászcsapat - kapott meghívást.

Az 1986-os év sötét korszak volt a falu sportéletében, ugyanis az egész országra érvényes gazdasági recesszió a mangán bányászatot is erősen érintette. Ennek eredményeként a megszorítás első lépcsőjeként a labdarúgás szenvedte kárát: megszűnt a dotáció, az Úrkúti Bányász - szerencsére csak időlegesen - megszűnt létezni. 

A rendszerváltás után 1993-tól egy agilis testnevelő tanár - Takács Nándor - és helyi fiatalok kezdeményezésére Úrkúti Sportkör néven újra él a labdarúgás! Sőt, nemcsak él, virágzik, hiszen 1995-ben a már füvesített pályán 1200 néző előtt a győri Rába ETO csapatával megvívott találkozóval kezdetét vette csapatunk menetelése. A legalsó (körzeti) osztálytól indulva, minden évben egy lépcsővel feljebb küzdve magunkat, 1997-ben már a megye legjobb csapatai között találhatjuk a gárdát. A középmezőny oszlopos tagjaként szerepeltünk az első években, majd az 1999/2000 szezonban a harmadik, 2002/2003-ban második, 2003/2004-ben pedig megyei bajnok lett a csapat. Sajnos az anyagi gondok - befektetők hiánya, a magasabb osztály nagyobb költségei - miatt az NBIII-as tagságot nem tudtuk vállalni, továbbra is a megyei első osztályban maradtunk, továbbá 2005 őszén a Magyar Kupában a 3. fordulóban csak a Szombathelyi Haladás tudta megállítani csapatunkat Úrkúton, több mint 600 néző előtt. Az utánpótlásunk erejét hivatott megmutatni az ifjúsági csapat eredményessége is. A 2001/2002 és a 2004/2005 években bajnoki címet, valamint a többi évben is dobogós helyezést értünk el. Tehetségekből sem szenvedünk hiányt - ezt támasztja alá, hogy serdülő csapataink folyamatosan fel tudják venni a versenyt magasabban jegyzett ellenfeleinkkel -, hiszen sok labdarúgót adtunk a környező NB-s bajnokságok csapatainak. A teljesség igénye nélkül kiragadott példa: Novák Antal - Bakony Vegyész TC (NBII), Horváth Miklós - Veszprémi SC (NBI), Brenn Péter - Videoton SC (NBI), Tróbert Attila - Zalaegerszegi TE (NBI Junior).

A környék alacsonyabb osztályú és magasabban jegyzett csapataival egyaránt példa értékű a kapcsolatrendszerünk, elsősorban az FC Ajka segítségét emelném ki: folyamatos játékos-áramlás a két klub között, kölcsönös segítségnyújtás, edzőmérkőzések csapataink között, mondhatni, hogy közösségi a viszonyunk.

A sportkör kb. 100 igazolt sportolót számlál, de a tömegsport bázisunk ennek többszöröse. Az idén létesített füves kispálya kihasználtsága tehát folyamatos, méltán népszerű a csapatsportokat, labdajátékokat kedvelők körében.

A pálya környékét, szociális létesítményeit a kor szellemének, valamint a felmerülő labdarúgó szabályzatok módosításainak megfelelően folyamatosan újítjuk, bővítjük, átépítjük. Ez okból készültek el a következő beruházások:

  • fedett lelátórész szurkolóinknak, kiküszöbölve ezzel az időjárás szeszélyességét;
  • az öntözőrendszer cseréje;
  • reflektoros pályavilágítás megvalósítása a kései edzések lebonyolításához;
  • a létesítmény körüli kerítés teljes kialakítása;
  • a labdafogó rácsok és a kispadok átalakítása, befedése;
  • az öltöző vizesblokkjainak felújítása;
  • a helyi községi televízió felvételeihez szükséges állványrendszer kiépítése;
  • az Úrkút SK honlapjának létrehozása, folyamatos frissítése (www.urkutsk.hu)

Létesítményünk nem csak a sportért rajongók igényeit szolgálja ki, hiszen a sportpálya ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő gyermeknapi majálisnak, az augusztusi nemzetiségi falunapoknak, az őszi rendezésű, több évtizedes múltra visszatekintő bányásznapoknak, valamint ideiglenes jelleggel itt kerül bemutatásra az országos németjuhász kutya fajtakiállítás, illetve különféle bemutatók helyszínéül is szolgálni fog.

Terveink között szerepel a folyamatosan bővülő igények miatt az öltöző épület teljes átalakítása, hiszen a ?70-es években létrehozott épület mára kissé elavult, annak ellenére, hogy erőnkhöz és anyagi lehetőségeinkhez mérten folyamatosan próbáljuk karbantartani. A létesítmény tehát nem csak sportcélokat hivatott szolgálni, hanem a községbe látogatóknak - német testvérfaluból, valamint hazai településekről - szálláslehetőséget biztosíthat a falusi turizmus keretein belül, ezért a felső szint maximális kihasználhatósága miatt apartman szobák kialakítása is tervszerű lehet. Az itt létrehozandó közösségi helyiség akár megbeszélések, találkozók, kisebb konferenciák helyszínéül szolgálhat, a pálya mellé kerülő EU-szabályzat szerint készülő játszótér, pedig az év minden szakaszában a gyermekek rendelkezésére állhat.

A támogatóinkkal - Úrkút község önkormányzatával, Mangán Kft.-vel - több egyéni vállalkozóval és rengeteg személyes segítséggel megvalósítani jövőbeni céljainkat - elsősorban anyagi lehetőségeink szűkössége miatt - lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de a pályázatunkért elnyerhető pénz segítségével már nem csak hiú ábránd, hanem realitás lehetne elképzelésünk, megvalósíthatnánk céljainkat.

Partnereink

 

Éltető Balaton-Felvidékért


Éltető Védjegy


 

Balaton-Felvidéki Túra


 

Üzletek


 

Termékkatalógus


 

Turisztikai ajánló

 
Copyright © 2011 - Minden jog fenntartva - Úrkút SK